HİTİTLİ HACİVAT – KARAGÖZ GERÇEĞİ
HİTİTLİ HACİVAT – KARAGÖZ GERÇEĞİ
Kemal SOYER 03.03.2017
- (Telif hakları tarafıma aittir,İzinsiz kopyalanamaz,çoğaltılıamaz, içerik sanat eserlerinde kullanılamaz.)
Anadolu toprağı insanlığa evrensel boyutta kültürel değerlerle yüklü Hatti Hitit, Sümer ve Hurri gibi büyük uygarlıklar bahşetmiştir. Hattuşa Yazılıkaya , Alacahöyük Kargamış, Fraktin ve Eflatunpınar gibi kült törenlerine konu tasvirli anıtların yanı sıra, Geç Hitit Dönemi Malatya Aslantepe kent kapısında yer alan ve sözüm ona yüksek arkeoloji metehasıslarımızca Siyasal İslamın bekaası için “Tanrı-Kral Karşılaşması” dır diye kamufle edilen Hacivat-Karagöz gibi Hatti-Hititli Alevi-Bektaşi yaratıları Hitit krallarının Miracı, gölge oyunu, titayro, sinema, çizgi film ve animasyon gibi sanatların temelini oluşturmuştur.
Bu toprağın nimetlerinden beslendikleri halde, resmi tarihe ve devlet dini haline getirilen Arap inançlarına hizmet eden işlevleriyle onurlandırılıp Profesör yapılan sözde bilim adamlarının yanında ,resmi yapının kararttığı binlerce yıllık tarihi gerçekleri açığa çıkarttıkları için doktor ,doçent ve profesör olması engellenen başarılı nice Anadolu insanı vardır. Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal Anadolu Uygarlıkları kitabında Hititlerden gelen gelenekler arasında Hacivat ve Karagöz gerçeğine “Karagöz İşkarlığı”gibi tek bir kelimeyle değinirken(1), Sanat tarihi uzmanı (!) Prof.Metin And konuyla ilgili bilinen makalelerinde gölge oyununun 16.YY.da Mısırdan geldiği çarpıtmasıyla gerçeğin üzerini örtmüştür.(2)
2008 yılında Yol TV’de yayınlanan YOLUN Ezeli Programı ve 23 Yıldan beri verdiğim Anadolu Uygarlıkları ve Alevi-Bektaşi Halk Kültürü konulu konferanslarda izleyicilere açıkça sunduğum Karagöz Gerçeği ileride yayınlanacak bilimsel yayında yer alacaktır. Şimdilik konunun ana referanslarını oluşturan görselleri vermekle yetineceğim.
Hitit Gök -Fırtına Tanrısı’ndan kaynaklı Hacivat adının Hititçesi Hazzi Dağı,Dağ Tanrısı d.WATA , tanrıyla görüşme, varoluş, kutsal törenler ve hiciv anlamına gelen “Hazziwata”, Karagöz ise Hititlerin Sümerce D.UTUSİ-mi sanlarıyla anılan “Güneş Kral” tiplemesidir.
Geç Hitit geleneksel stil İ.Ö 1050-850 arası.
Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi Taş Eserler bölümünde sergilenen yukarıdaki kabartmalar Malatya Aslantepe Kent Kapısı’na ait.Kabartmada Kral Sulumeli Gök Tanrısına kurban sunmaktadır.Tanrı sağ elinde ucu eğri tahta kılıç, sağ elinde ise günümüzde “delil” veya “çerağ” denilen üçlü şimşek demeti tutmaktadır. Tanrı, krala uzattığı delille onu aydınlatmakta, kral ise çıralık da denilen aydınlanma hakkı için tanrıya kurban sunmaktadır .Beline kadar inen saçlarıyla başında boğa boynuzlu başlık,elinde delil, belinde ucu eğri kılıç ,ayaklarında ucu kıvrık çarık bulunan tanrı Alevi-Bektaşi Halk kültüründe “Çırakman Baba” ile “Saçlı-Koçlu Baba” gibi sanlarla anılmaktadır. Kral Sulumeli veya Sumeli başında Karagöz tipi başlık,sol elinde ucu eğri asa ,ayağında çarıklarıyla resmedilmiştir.
Hacivat ve Karagöz tasvirlerine dikkat edilirse başlıkları boğa boynuzlu, sağ elleri Hitit tarzı yumruk şeklinde, etekleri kısa ve ayaklarındaki kunduralar ucu kalkık çarık şeklindedir. Aşağıda eli yumruk şeklinde savaş tanrısı görülüyor.
Türk,Kürt ve Arap asıllı Alevi İslamcıların Anadolu Alevi halkından gizledikleri Anadolu Alevi-Bektaşi gerçeklerini yayınlamaya devam edeceğiz.
1-Prof.Dr.Ekrem AKURGAL-Anadolu Uygarlıkları NET Turistik Yayınları 1987. sf.233
2-Prof.Metin AND -Yapı Kredi Yayınları -2038 ,YIKTIN PERDEYİ EYLEDİN VİRAN -Yapı Kredi Karagöz Kolleksiyonu. Sf.15